8 aprilie 2008

Şatra


Frumoasa ţiganca Rada îi face farmece lui Luiku Zobar. Este vorba aici despre farmece adevărate, menite să stârnească cele mai profunde simţiri umane. În cazul de faţă, ţiganca Rada îşi doreşte din tot sufletul să îl facă pe Zorban să uite de toate şi sî se îndrăgostească de ea. Povestea de dragoste dintre cei doi este o epopee a culturii ţiganilor nomazi. "Făcătoare de miracole, ea însăşi un miracol, ţiganca întruchipata de Svetlana Toma pluteşte ca o muzică peste superbul film al lui Loteanu, film în care orice tentaţie a documentarului sau pitorescului este izgonită în numele unei tentaţii mult mai mari, aceea de a contopi istoria cu legenda, cruzimea cu tandreţea, viaţa cu arta." -Nina Cassian- 1976 (Cinema)
Chiar îmi place acest film!

O secvenţă a filmului "Şatra" .

Rromii


Astăzi am vizionat la ora de Istorie a Holocaustului un film documentar despre "Holocaustul rromilor" . Recunosc că a fost un film foarte tulburător ...
Deasemenea cu această ocazie am aflat că astăzi este "Sarbatoarea etniei rromilor din Romania" !
Ziua Rromilor de pretutindeni, dar ne aduce aminte şi de cei care au pierit în lagărele de exterminare..

"Anumiţii" --> impropriu "scris"


Uneori aş vrea să fiu imună (la propriu), la anumite persoane, la anumite nume, la anumite sentimente şi la amintiri..
Aş vrea să nu aud vorbele nedrepte ...

7 aprilie 2008

"Aşteptarea ne dă iluzia că facem ceva aşteptând, când, de fapt, nu facem altceva decât să murim suportabil, puţin câte puţin." ("Viaţa pe un peron", Octavian Paler)